Føler du, at det går den forkerte retning i ægteskabet? I et langvarigt forhold kræver det naturligvis en indsats for at få tingene til at fungere. Hvis du og din partner er aktivt interesserede i at arbejde på tingene og undgå skilsmisse, kan I potentielt tage disse råd til overvejelse.

Parterapi

Den mest oplagte mulighed er parterapi. Hvad er parterapi og hvordan foregår det? Det er en form for terapi, hvor der er fokus på jer som par, og hvor I ved hjælp af samtale og øvelser kan arbejde på tingene. I finder simpelthen en parterapeut som I føler jer trygge ved, og derefter møder I regelmæssigt op til sessioner. De fleste par vælger en session om ugen over en periode på nogle måneder.

Parterapi har hjulpet rigtigt mange par med at finde gnisten igen. Samtidig kan man få talt ud, og man lærer ligesom problemerne at kende. Parterapi foregår som udgangspunkt på det private marked. Derfor skal I forvente at betale en timepris til terapeuten. I mange af landets kommuner er det dog muligt at få tilskud, så det kan I se nærmere på.

Der er ingen garantier for, at parterapi kan redde ægteskabet, men det er en aktiv måde at arbejde på tingene, og mange par har haft succes med det.

Nysgerrig omkring parterapi? Find flere informationer om hvordan parterapi foregår her: https://bevidsthed.org/ydelser/parterapi/hvordan-foregaar-parterapi/

Aktiv dialog i hverdagen

Parterapi, som nævnt i det tidligere afsnit, sætter fokus på dialogen. Men selv uden for parterapien, eller selv hvis I slet ikke ønsker at finde en terapeut, er en aktiv dialog vigtig i hverdagen.

En god vane er at have én aften om ugen, hvor der sættes tid til side, så I kan tale sammen. Her kan der for eksempel stilles dybe spørgsmål og I kan tale om, hvordan I begge to har det med parforholdets nuværende situation.

Desuden er det vigtigt at tale godt sammen hver dag og lytte til ægtefællen, når den anden person har noget på hjerte. Husk at det er mindst lige så vigtigt at lytte, som det er selv at tale. Tag også initiativet til at tale om nye ting.

Nye oplevelser sammen

Måske husker du på de første stunder i parforhold. De fleste forhold starter ud med en masse aktiviteter og rigtigt mange fantastiske øjeblikke sammen. Mange forhold er bygget op omkring fælles oplevelser, men med årene tager man ofte færre initiativer, og i nogle forhold glemmer man at sætte fokus på oplevelser.

Hvis I ønsker et mere interessant og kærligt forhold, så lav nogle flere ting sammen. Det er ret simpelt. Tag ud at spise lidt oftere. Tag ud at rejse 3 gange om året i stedet for den ene gang. Gå i biografen. Tag generelt ud at lave mere sammen! Det kan både være små og store ting. Det, der tæller mest i sidste ende, er egentlig bare, at I hele tiden tilføjer nye oplevelser sammen, så I vokser jer tættere, og så der stadig holdes gang i forholdet.

Overvej om det egentlig skal være

Der er mange ting, man kan gøre for at undgå skilsmisse og få styr på tingene i et forhold. For mange par virker det med parterapi, mere dialog derhjemme, samt flere gode oplevelser sammen. Men andre gange er et forhold bare ikke bestemt til at vare ved.

Det er vigtigt at give tingene en chance og lægge en indsats i forholdet. Men hvis du og din partner begge har indset, at I er bedre stillet hver for sig, så overvej om det egentlig skal være.

Selv i det tilfælde kan parterapi dog være en fornuftig idé. Terapien kan nemlig også hjælpe jer begge med at komme videre. Samtidig kan der være mange ting, der skal planlægges og arrangeres, når to personer vælger at flytte fra hinanden. Hvordan skal det foregå med ejendom, bil, børn, aktiver, og skal man stadig mødes som venner? Det er nogle af de ting, som mange tænker på, når de står over for en skilsmisse.

Hvert eneste forhold er unikt, og der er altid ting man kan arbejde på. Hvis du og din partner begge er opsatte på at få tingene til at fungere, så lykkes det som regel også. Men der kan også være grunde til, at det ikke lykkes, og i så fald er der jo også en vej ud.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her